Centraal Nederland

Cursus: ‘Vastgeplakt aan de smartphone’

Smartphonegebruik vader

Smartphonegebruik van ouders en de ontwikkeling van jonge kinderen

Voor wie?

Pedagogisch medewerkers kinderopvang, peuterspeelzalen, leerkrachten groep 1 en 2 en ouders.

Waar gaat het over?

Het lijkt wel alsof de smartphone bij velen vastgeplakt zit aan de hand, een soort ‘verlengstuk’ van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat een eigenaar van een smartphone gemiddeld elke zeven minuten op zijn toestel kijkt. Ouders denken hier vaak niet bij na en doen dit onbewust. Het intensieve smartphonegebruik van ouders kan nadelige invloed hebben op de hechting en taalontwikkeling van jonge kinderen.

“Veel ouders hebben geen grip op hun eigen telefoongebruik. Het is een epidemie met vergaande invloed”, zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Moeder op telefoon bij baby

Wat komt er in de cursus aan bod?

  • In 1 bijeenkomst van ongeveer 2,5 uur kijken we naar de effecten van het gebruik van smartphones op de hechting en taalontwikkeling van jonge kinderen.
  • We bespreken manieren waarop je ouders bewust kunt maken van het effect van hun smartphonegebruik op de ontwikkeling van hun kind.
  • Dit doen we door het bekijken en bespreken van beeldmateriaal en onze eigen praktijkervaringen ernaast te leggen.
  • Vervolgens toetsen we dit alles aan de theorie van de ontwikkelingspsychologie. Deze cursus geeft je onderbouwde informatie en tips om overmatig smartphonegebruik van ouders bespreekbaar te maken.
  • Over dit onderwerp kunnen we ook een oudercursus op locatie verzorgen.

Aanmelden voor een cursus

Wij vinden het belangrijk om maatwerk te leveren en zijn flexibel in de uitvoering van een cursus. Heb je liever een bijeenkomst meer of minder? Neem gerust hierover contact met ons op! Een cursus behoort immers zo goed mogelijk aan te sluiten bij jullie leerlingen, team en school. De prijzen van onze cursussen zijn dan ook op aanvraag.

Heeft jullie team behoefte aan scholing over een specifiek thema dat niet in deze brochure staat vermeld? Neem dan ook contact met ons op. In onderling overleg kunnen we dan wellicht één of meerdere bijeenkomsten op maat verzorgen.

Lachende vrouw

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief